top of page

Der findes mange forskellige slags høns, her er en kort oversigt over de mest almindelige slags.

 

Isa Brown – den bedste æglægger

 

Isa Brown hønen er klart en af de bedste æglæggere man kan få. Hønsene er mellemstore og den kan lægge op til 315 æg årligt. Isa Brown er en rolig og tillidsfuld høne. Den kan dog godt have en tendens til at være lidt hård mod andre racer. Den har en tæt og smuk rødbrun fjerdragt med lidt hvide fjer i – en køn fugl. Æggene er store og brune. Man får tilgængæld ikke så meget ud af at slagte denne race, da der ikke er ret meget kød på den. Hvis man ønsker at hønerne skal ruge på æg, er Isa Brown ikke det oplagte valg. Isa Brown er det oplagte valg, hvis man ønsker en god økonomi i sin hønsegård for man får MANGE ÆG fra denne flittige høne.

 

 

Orpington – Flot og rolig race

 

Orpington er kendt for at være en meget godmodig race. De er nemme at få helt tamme. Racen ern avngivet efter den engelske by, hvor den blev fremavlet i 1886. I Danmark har den eksisteret siden 1894. Orpington er en tung race. Det er en dårlig flyver, hvilket har været med til at gøre den så populær i de danske haver. Hønen bliver let skruk og ligger trofast på sine æg. Da hønerne er ret tunge og lidt klodsede, har de en tendens til at få trådt nogle af æggene istykker. Kyllingerne behandler hun meget omsogsfuldt. Fjerdragten består af en enorm dunmængde som får hønsene til at se meget fyldige ud. Hanen kan have problemer med at befrugte hunnerne pgr. den store dunmængde/fjerdragt.  Æggene er store/mellemstore gullig brune æg, og den kan lægge omkring 4-6 æg om ugen. Den er ikke den store æglægger om vinteren. Orpington er ekstraordinært glade for mad, og man er derfor nød til at begrænse deres indtag af protein – dvs. at man ikke skal tilføre kosten for meget tilskudsfodder. Denne race egner sig desuden glimrende som slagtehøns.

 

Orpington høns fåes i næsten alle farver b.la. gul, sort, hvid, blå…..

I den store race vejer hanen op til 4,5 kg og hønen op til 3,5 kg. Deres æg vejer ca. 64 g.

I dværg vejer hanen 1500 g og hønen 1300 g. Her er ægvægten 44 g.

 

 

Plymouth Rock – en god kødrace

 

Plymouth Rock er populære høns. Den oprindelige Plymouth Rock stammer fra Amerika og er en middelkraftig, gemytlig og omgængelig høne. Den flyver ikke og hegnet om hønsegården behøver derfor ikke være ret højt. Det er en god æglægger og vil ved rigtig behandling levere æg hele året. Æggene er brune og vejer 55-65 gram. Plymouth Rock er en super kødrace. Hønerne vejer ca. 3 kg. og hanen ca. 4 kg. / Som dværghøns vejer hønen ca. 1 kg. og hanen ca. 1,2 kg. Racen findes i mange farver bl.a. hvide, sorte, tværstribede, gule, guld sort/båndet (agerhønefarvede) og sølv sort/båndet (sølvtegnede). Indført i danmark i 1880.

Industrien har ved krydsning fremavlet en art, som stort set spiser hele tiden. Denne race findes kun i hvid, og er slagteklar på ca. 12 uger. Her vejer den 3 – 4 kg. Hønen bliver kun 22 uger gammel ved naturlig død. Arten er kun velegnet til slagtning – men smager fantastisk når du selv fodrer den op med alt fra haven. Det er denne type, som du typisk finder i kølemontrerne.

Silkehøns – Sjove, hårdføre pragthøns

 

Er man til specialhøns, så kan Silkehøns være et godt valg. Man mener at racen stammer fra østasien og er flere hundrede år gammel.  Det er en lille høne som både fåes i stor og i dværg. Hovedet har en meget flot blåviolet farve og faktisk har kroppen under de smukke fjer samme kulør. Befjeringen består af en silkeblød, hårlignende fjerdragt som minder om pels. Den er overalt på kroppen – ja helt ned over tæerne. Silkehøns bliver derfor også kaldt “den levende pudderkvast”.

På trods af deres noget sarte udseene, er Silkehøns utrolig hårdføre. Det er en meget rolig og tillidsfuld høne, som desuden er en flittig æglægger (lyse æg). Hønen vil gerne ruge på sine æg. ca.10 – 12 æg kan hun sagtens ligge på. Hun er som mor meget omsorgsfuld og er god til at tage sig af sine kyllinger. Hanen er en god leder og passer hele flokken perfekt. Racen er også kendt for dens meget store mørke  og  udtryksfulde øjne. Selvom fjerdragten ser noget sart ud, holder hønsene sig fine og rene. Man kan faktisk vaske sine Silkehøns med shampoo. Så bliver de helt rene og man skal bare sørge for, at de er tørre inden de sættes ud igen. Silkehøns kan ikke flyve, så hegnet behøver ikke være ret højt.
De mest almindelige farver er hvid, sort, grå og vildtfarvet. Silkehøns er så længe de er unge, ret svære at kønsbestemme.

I den store race vejer hanen op til 1,7 kg og hønen op til 1,4 kg. Deres æg vejer ca. 40 g.

I dværg vejer hanen bare 600 g og hønen 500 g. Her er ægvægten 28 g.

Maran – Chokoladebrune æg og godt kød

 

Maran høns stammer fra Frankrig og navnet har den fået fra havnebyen Marans. Denne race udemærker sig specielt ved dens utrolig brune æg – ja de er faktisk helt chokoladebrune og minder om “Kinderæg”. Skallen er desuden lidt tykkere end normale æggeskaller. Hønerne lægger ca. 200 æg om året og vil gerne ruge. Kyllingerne er fantastisk søde – de er sorte med hvide aftegninger. Racen er tung – den har gode lår og et meget kødfuldt bryst, som gør den til en fortrindlig kødrace. Der findes 12 farver, men den mest populære herhjemme er den kobberfarvede Maran. Racen har fjer ned på benene. På grund af vægten så flyver den ikke så gerne, og er nem at holde inde i hønsegården. En rolig race.

Hanen op til 3,6 kg og hønen op til 3,1 kg. Deres æg vejer ca. 55 g.

I dværg vejer hanen 1200 g og hønen 1000 g. Her er ægvægten 45 g.

 

 

Wyandotter – Rolige og tillidsfulde – En god begynderhøne

 

Wyandotter er en rolig, tillidsfuld og robust høne fra Amerika, som egner sig specielt til mindre miljøer. Den har bl.a. ry for at være en god æglægger om efteråret og vinteren. Æggene er lysebrune og indeholder store blommer. Wyandotter er en af de racer som fåes i flest farvevariationer og er en af de mest populære racer overhovedet. Den kan klart anbefales til den nystartede hønseejer.

I stor race vejer hanen vejer 3,5-3,8 kg og hønen vejer 2,5-3 kg. Deres æg vejer 55-60 gram.
I dværg vejer hanen 1 kg. og hønen vejer 900 gram. Deres æg vejer 40 gram.

 

 

Australorps – smukke og gode æglæggere

 

Australorps er en form for en vidreudvikling af Orpington. Den er fremavlet i Australien med krysning af bl.a. Orpington med det formål, at æglægningen skulle være bedre end Orpington. Og det lykkedes.. Den bliver sjældent skruk. Det er en mellemsvær racer, som kun flyver, hvis de bliver forskrækket. Den har store mørke øjne. Det er et flot syn at se en Australorps stå i solen da det grønne skær i fjerdragten glinser. Øvrige farver er hvid og blårandtegnet. Æggene er lysebrune. Australorps er en lækker kødhøne og betegnes som en god husholdningsrace.

I stor race vejer hanen vejer 3-4 kg og hønen vejer 2,5-3 kg. Deres æg vejer 62 gram.
I dværg vejer hanen 1 kg. og hønen vejer 900 gram. Deres æg vejer 38 gram.

 

 

Barnevelder – en hollandsk æglægger

 

Barnevelder er en hollandsk hønserace som blev fremavlet i starten af 1900 tallet. Målet var at udvikle en høne, som lagde store brune æg, da markedsprisen på netop brune æg var høj i på bl.a. det Britiske marked. Æggene er mørkebrune med brune pletter og skallen er tyk.. De begynder æglægningen når de er mellem 6-7 måneder gammel. Racen er hårdfør og modstandsdygtig mod kulde. Den kan være hård mod andre høns og trives derfor bedst ved god plads.

Barnevelder findes i farverne hvide, sorte, dobbeltrandet, sort dobbeltrandet, blå dobbeltrandet, mørkebrun, legbarfarvet.

I stor race vejer hanen vejer 3-3,5 kg og hønen vejer 2,5-2,75 kg. Deres æg vejer 60 gram.
I dværg vejer hanen 1 kg. og hønen vejer 900 gram. Deres æg vejer 40 gram.

 

 

Sussex – en god all-round høne

 

Denne race er en virkelig god æglægger og blev før i tiden brugt meget i landbruget og i industrien (inden man udviklede hybridhønen). Sussex er en god kødhøne med en fin kødkvalitet. Sussex kyllingerne vokser sig hurtigt store og stærke. Sussex hører til de tunge racer. Alligevel kan den godt flyve. Den er robust bygget og har det udseene som en “bondegårdshøne” skal have. Lys Sussex er den mest udbredte farve. Sussex er en udmærket all-round brugshøne og racen kan fint bruges som havehøns.

I stor race vejer hanen op til 3,5 kg og hønen op til 3 kg. Deres æg vejer ca. 55 g.

I dværg vejer hanen 1000 g og hønen 800 g. Her er ægvægten 35 g.

 

 

Brahma – En af de største

 

Racen Brahma er populær for dens imponerende udseende. Dens fødder er dækket at fjer. Den tilhører kategorien kæmperace og hanen er meget høj og vejer op mod 5 kg. Den er pga. sin vægt en meget dårlig flyver. Brahma er en meget rolig og omgængelig høne, som ikke kræver vildt meget plads, på trods af dens størrelse. – men den ser fantastisk ud når den går i store omgivelser.

I den store race vejer hanen op til 5 kg og hønen op til 4 kg. Deres æg vejer ca. 58 g.

I dværg vejer hanen 1700 g og hønen 1300 g. Her er ægvægten 39 g.

Italiener – verdens mest udbredte hønserace

 

Italiener er en let landracetype. Det er en af de mest  elegante og farvestrålende høns overhovedet. Den flyver gerne, og holdes derfor i overdækkede hønsegårde. Italiener er en framragende æglægger og æggene er hvide. Den ruger nærmest aldrig. Kyllingerne vokser hurtigt.  Det er en fugl med et vist temperament. Racen er hårdfør og meget livlig. Den er ikke egnet til slagtning. Den findes i et stort antal farvevariationer.

I  stor race vejer hanen typisk 2-2,2 kg. og hønen 1,7-1,8 kg. Deres æg vejer ca. 56 g.

I dværg vejer hanen 900 g og hønen 800 g. Her er ægvægten 35 g.

 

New Hampshire – både kød og æg

 

New Hampshire er en god kombinationsrace – dvs. en god æglægger og en god slagtehøne. Hew Hampshire kom til Danmark i 1950’erne og blev meget posetivt modtaget, netop fordi den både kunne bruges som æglægger og som køddyr. Den blev kaldt “vidunderhønen”. Man fandt snart ud af at krydse den med  Italienere, og så blev den faktisk i en periode den mest effektive æglægger i Danmark.

New Hapshire er livskraftige og hurtigtvoksende dyr med god fjersætning. Mødrene bliver nemt skruk og passer godt på deres kyllinger. Normalfarven er kastanjerød men den fåes i flere varianter. Racen er vant til kulde, da den jo kommer fra New Hampshire, USA. New Hampshire høns er livlige og flittig fødesøgende med et godt temperment. De starter æglægningen når de er 4 – 5 måneder gamle.

I  stor race vejer hanen typisk 3,5 kg. og hønen 2,5 kg. Deres æg vejer ca. 55 g. og er brunskallede.
New Hampshire findes også i dværg.

HØNSEFUGL FOR DUMMIES

bottom of page